Denna var en liten chansning, men den blev en riktig höjdare! Med de 4 lagren av massa gott så har jag äntligen fått ihop en "no bake" cheesecake som faktiskt håller ihop, och även kokat ihop en limecurd för första gången! Det var en hel del tänkande och studerande! Jag tror jag kollade på närmare 20 videor om hur olika människor gör sina cheesecakes! Nu har jag i alla fall ett recept som verkligen funkar och som har min egna lilla twist på sig! Så:
Detta behöver du:
Till botten:
- 4 dl krossade digestivekex (ju finare smulor, desto bättre!)
- 100 g smält smör
Du behöver också 1 liter SVENSKA jordgubbar! (självklart)
Till cheesecaken:
- 250 g philadelphiaost
- 1,7 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 3,3 dl vispgrädde (35% eller högre!)
- rivet skal av en halv lime (sköjd och torkad)
Lime Curd:
- 4 lime (sköljda och torkade)
- 1,5 dl strösocker
- 50 gram smör
- 1 msk maizena
- 2 ägg + 2 äggulor
Såhär gör du:
1. Blanda ihop de krossade kexen och det smälta smöret med en sked. Det ska se ut som blöt sand. Tryck ut det i en 24 diameter bakform med löstagbar kant och var noga med att få en ganska så hög kant runt om hela formen! Stoppa in formen i kylskåpet.

2. Stoppa in grädden i frysen. Den ska vara riktigt kall (inte fryst!!) när vi börjar med den.
3. Häll ner philadelphiaosten och strösockret i en skål, men spara 2 tsk av sockret till senare. Vispa det till en slät smet och ställ in skålen i kylskåpet. Diska visparna!
4. Ta upp grädden ur frysen och börja vispa. Tillsätt skalet, de två teskedarna strösocker och vaniljsockret och vispa tills medelhårda/hårda pikar (bild 2 nedan).
5. Vänd först ner en fjärdedel av grädden i ostblandningen med en slickepott tills det inte längre syns några ränder. Vänd sedan ännu försiktigare ner resterande grädde och ställ in blandningen i kylskåpet.

6. Skär upp hälften (ca 20 stycken) av jordgubbarna i relativt små bitar. (Bild 1 nedan.)
7. Ta två skedar av osten och täck kexbottnen bara så att jordgubbarna har något att fästa i. Täck sedan ostlagret med ett jämt lager jordgubbar och tryck försiktigt ner dem i smeten med handflatan. Häll sedan i resten av smeten och ställ in formen i kylskåpet igen.

8 (curden). Riv din 3 och en halv lime ner i en kastrull. Tillsätt smöret, sockret och saften av 3 av lime(arna?). Låt koka upp och koka under omrörning i ca 2 minuter. Sila av och ställ ner skålen med såsen i ett kallvattenbad. Skumma av såsen om det behövs!
9. Pressa din sista lime och blanda den med maizenan i en skål. I en annan liten skål blandar du ihop äggen och äggulorna.
10. Häll ner limeblandningen och limesåsen i kastrullen igen och rör om. Blanda sedan ner äggblandningen under omrörning. Låt det koka upp och sjud blandningen tills den tjocknat. Sila över den i en skål och låt svalna något.

11. Häll försiktigt curden, sked för sked, på cheesecaken och jämna ut med undersidan av skeden allt eftersom. Hur tjockt lager av curd bestämmer du helt själv!
Garnera med resten av jordgubbarna och du har årets smaskigaste cheesecake! Jag har gjort två serveringsförslag för att tipsa om att cheesecake inre alltid behöver vara i en stor form. ;)

Glad midsommar!
1 kommentarer
ɑ n n i k ɑ
19 Jun 2015 12:13
Mums!
Kommentera