Falafel är något som jag alltid har fått för mig är jättesvårt att göra, vilket visade sig vara helt fel! Min vän Albin visade mig hur lätt det verkligen är, och nu har jag testat mig fram lite och de blev riktigt goda!
Detta behöver du:
3,5 dl torra kikärtor
1 kruka persilja
1 gul lök
2-3 (pressade) vitlöksklyftor
1-2 msk mjöl
1 tesked sambal oelek (give or take)
1,5 tsk spiskummin
Salt och peppar
En flaska olja (raps, solros, frityr)
Att äta det med:
Tomat, gurka, sallad, rödlök, vitlökscremefraiche eller tahinisås (och pitabröd)
Såhär gör du:
Det allra första steget gör du dagen innan, och det är att lägga kikärtorna i kallt vatten. Där ska de ligga i minst 12 timmar.
1. När det är gjort tar du och mixar dem till en (typ) pasta som bilden nedan.

2. Mixa persiljan, löken och vitlöken fint och blanda det med kikärtorna. Tillsammans med resten av ingredienserna.
Albin hade bara en regel gällande falafel, och det var "Det ska smaka mycket, av ALLT" Och det är en bra regel enligt mig! Men här är det viktigt att smaka sig fram.
3. Nu ska det friteras! Om du inte har en fritös (precis som jag) så kan du hälla upp ca 2 cm olja i en hög stekpanna och värma till medium. För att se om oljan är tillräckligt varm, så kan du sticka ner något av trä i oljan. Bildas det luftbubblor runt trät är det bara att köra på!
Rulla en liten boll av chokladbollsstorlek och lägg försiktigt ner den i oljan med hjälp av en sked. Fritera den runt om i några minuter tills den blivit brun och ta upp och smaka av innan du rullar resten av degen. Du vill inte ha rullat 20 bollar som du behöver bryta upp igen!
När allt smakar som det ska rullar du resten av bollarna.


Då är din falafel gjord och färdig at avnjutas taco - style! Jag struntade i brödet och åt ur stora lite kraftigare salladsblad.

Albin är förresten en väldigt bra låtskrivare och musiker, så gå in på hans soundcloud och lyssna lite vettja!
https://soundcloud.com/qnda/home
Kommentera